Toneel maken: handige tips en praktische zaken

Het maken van een voorstelling is een heel creatief maar gestructureerd proces. Er worden veel keuzes in het teken van de voorstelling gemaakt; welke genre, welk toneelstuk, het verkrijgen van de teksten, de regisseur, rolverdeling, speelplek, repetitieschema, decor, grime, techniek, PR, de eventuele jurering en evaluatie achteraf. Of je nu een bestaand toneelstuk uitvoert of je begint vanaf nul.

 

We kunnen allemaal bijleren, zij het op artistiek, promotioneel of op zakelijk vlak. Het belang om te creëren en te evolueren staan bij Toneelhuis Limburg centraal. We geven snel en duidelijk antwoord op je vraag. Voor deze antwoorden kunnen we beroep doen op de kennis van medewerkers in ons eigen huis. Toneelhuis Limburg heeft daarnaast een uitgebreid regionaal en nationaal netwerk van theaterprofessionals die ons van advies voorzien.

 

Advies op maat

Toneelhuis Limburg kan door middel van advies, coaching of het verwijzen naar een cursus leden helpen zich hierin verder te ontplooien. Denk bijvoorbeeld aan tekstanalyse, stemcoaching, improvisatietechnieken, regiecoaching, scenografie, personageopbouw, zangcoaching, je noemt het maar!

 

Op zoek naar een geschikte regisseur?

Ben je op zoek naar een geschikte regisseur, die goed past bij de voorstelling of het project dat je op touw denkt te zetten? In Mijn Toneelhuis vind je onze regisseursbank waarin verschillende regisseurs te vinden zijn: misschien vind je daar een perfecte match! Alleen leden van Toneelhuis Limburg hebben toegang tot deze regisseursbank (en meer!). Ben je nog geen lid, maar wil je dat wel worden? Je geeft je hier gemakkelijk op.

 

Daarnaast kun je lid worden van een van onze Facebookgroepen: Regisseurs en  Toneelspelers waar je een oproep kunt plaatsen of jezelf als regisseur kunt aanbieden.

 

Heb je liever persoonlijk advies? Dan kun je altijd contact opnemen met ons via: E info@toneelhuislimburg.nl | T 0475 399 299

 

 

Op zoek naar een nieuwe voorstelling

Aangesloten leden kunnen Toneelhuis Limburg raadplegen voor repertoireadvies. Toneelhuis Limburg helpt en geeft advies in de zoektocht naar een geschikte tekst, voor een specifieke cast, in een gewenst genre, over een bepaald thema of een speciale locatie.

 

Overleg aan het begin van het toneelseizoen in je vereniging welk genre je graag zouden willen spelen. Daag jezelf uit door een keer een ander genre te kiezen naast het gangbare repertoire. Een eenakter bijvoorbeeld in combinatie met een bijzondere locatie. Ga op zoek en ontdek nieuwe schrijvers.

 

Een tekst gevonden die je wil gaan spelen? Zorg dat je zeker in orde bent met het aanvragen en betalen van auteursrechten. Toneelhuis Limburg helpt je hier graag bij.

 

Overzicht theaterbibliotheken Nederland en België

Onderstaand overzicht helpt je op weg bij het vinden van toneelscripts. Raadpleeg ook andere verenigingen: welke ervaringen hebben ze met de uitgevers? Wat kunnen ze je aanbevelen? Omdat er veel geschreven wordt, is dit overzicht nooit af. Heb jij nog een suggestie voor aan deze lijst toe te voegen? Tip ons dan!

Wellicht worden nog schatten van theaterteksten ontdekt waar je niet op de eerste plaats aandacht. Creëer en evolueer.

 

NVA Bibliotheek

 

De Nieuwe Toneelbibliotheek

 

Toneeluitgeverij Vink 

 

Toneelcentrale 

 

Toneeluitgeverij Grosfeld 

 

Toneelschrijver 

 

Toneelfonds J. Janssens 

 

Auteursbond voor toneelschrijvers en vertalers 

 

Toneelhuis Limburg en OPENDOEK (Vlaanderen) zijn bezig hun samenwerking te intensiveren. Leden van Toneelhuis Limburg kunnen in de toekomst gebruikmaken van de Theaterbibliotheek van OPENDOEK.

 

Een toneeltekst maken

Je hebt als vereniging een eigen idee op basis waarvan je een voorstelling wilt maken. Een aanleiding in het dorp of stad waar je woont, een geniaal idee, een gebeurtenis, gefascineerd door een boek of film, een maatschappelijke of sociale aanleiding. Alles kan een aanleiding zijn die je creativiteit aanspreekt. Hoe ga je verder? Wat maakt een idee uiteindelijk tot een voorstelling?

 

Toneelhuis Limburg helpt je met advies en coaching om de ideeen die je hebt te kaderen en om te zetten naar werkbare tools die uiteindelijk resulteren in een bruikbare theatertekst.

Informeer naar de mogelijkheden via: info@toneelhuislimburg.nl


Op zoek naar acteurs en actrices

Ben jij op zoek naar spelers voor jouw toneelproject? Ga dan naar onze Facebookgroep, word lid en plaats hier een oproep!  Tevens bestaat ook de Facebookgroep ‘Acteurs & Actrices In Limburg (NED) e.o.’. (Deze groep is niet in beheer van Toneelhuis Limburg.)


SPEELPLEKKEN IN LIMBURG

Ga als gezelschap een keer uit je comfortzone en ga op zoek naar nieuwe en uitdagende speelplekken voor jullie voorstelling. Het geeft nieuwe mogelijkheden en impulsen aan je vereniging, voor de spelers en voor het publiek. Een plek in het bos, een verlaten fabriek, een boerderij, een parkeergarage,een woonkamer, een wandeltheater…

 

Verbaas het publiek met verrassende locatiekeuzes. Kies een toneelstuk en bepaal op welke locatie het spel ten beste tot zijn recht komt. Durf. Het belang om te creëren en te evolueren staan ook hier centraal.